FORUM Renaultbiler

Du er ikke logget inn. Du har begrensede rettigheter som gjest og det anbefales at du logger inn eller registrerer deg som bruker.

 Lesere akkurat nå: 1 Gjest

#1 13/09 2007 14:48:46

gxi
Moderator

Obsobs! Omkobling av fjernlys på Laguna via relè

Dette er bare et lite tips for de som evt. skal eller har koblet om fjernlysene på Laguna I uten kjørecomputer, og sansynligvis andre, via relè fremfor via lysbryteren. Du risikerer at relèet henger igjen ved bytting fra fjernlys til nærlys.

Pæra som indikerer nærlys i panelet jorder igjennom fjernlyskretsen. Dvs. at når nærlys er på, og pæra i panelet lyser, så går strømmen igjennom pæra i panelet, for så å gå igjennom fjernlyspærene. Vitsen med dette er at når man bruker fjernlys (dvs. nærlys+fjernlys samtidig), så får nærlysindikatoren 12V på jordingen, og dermed slokkes den, slik at kun fjernlysindikatoren i panelet lyser.

Dette er ikke noe problem i standard kobling, fordi fjernlyspærene har så liten resistans at de verken lyser eller vil påvirkes på noen måte av at det går 100mA igjennom dem fra pæra i panelet. Kobler man derimot via relè, så går strømmen igjennom relèet, og vil føre til at enten at relèet aldri slokker når man bytter fra fjernlys til nærlys, eller at det blir en forsinkelse.

Løsninger på dette problemet følger:

1) Ta ut nærlysindikatoren fra panelet. (om pæra er død fra før er det ikke vits, fordi problemet aldri oppstår da uansett)
2) Bytt pæra i panelet til en diode fremfor en glødepære. Den lave strømmen en diode trekker for å lyse er så lav at et relè sansynligvis ikke påvirkes.
3) Sett en 50 ohms resistor fra fjernlyskretsen til jord. Denne må være en kjeramisk resistor beregnet for å tåle minst 2W. Den må ikke dekkes til, fordi den blir svært varm.

Btw. forskjellen mellom lysstyrken ved omkobling via relè er så stor at det kan anbefales på det sterkeste for både fjernlys og nærlys.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kjører for tiden en Ford Focus 1.0/125hk ecoboost 2013mod

Avlogget

 

Logg inn - fullstendige diskusjoner er kun tilgjengelig for registrerte brukere

Begrenset adgang
Du må være innlogget for å lese mer - Det finnes 0 innlegg til i denne tråden
 Lesere akkurat nå: 1 Gjest

Forum-bunn

Forumet er basert på en versjon fra PunBB